„Întreprinderea socială de procesare a fructelor de pădure folosind surse de energie regenerabilă şi nepoluantă”

RO

EN

Contextul proiectului

Acest proiect este fondat pe parteneriatul puternic dintre Heifer Romania si FAMD (Federatia Agricultorilor Montani “Dorna”) cu Institutul Norvegian  pentru Agricultura si Mediu - Bioforsk.

 

Acest proiect are ca scop crearea unei unitati de procesare a produselor nelemnoase, folosind surse de energie regenerabilă şi nepoluantă, cat si obtinerea produselor certificate. Produse nelemnoase se refera la toate tipurile de fructe de pasure: afine, zmeura, mure, coacaze, ciuperci si ierburi.

 

Al doilea scop important al acestui proiect este de o crestere, in randul membrilor federatiei, a constientizarii importantei capitalizarii corecte a produselor nelemnoase culese de pe solul padurii. In prezent, culegerea si procesarea acestor resurse naturale nu reprezinta un punct de interes central in zonele muntoase, datorita lipsei unei infrastructuri de procesare.

 

Prin intermediul proiectului, constientizarea fermierilor va fi crescuta prin importanta administrarii resurselor in concordanta cu principiile ecologice, asigurand un management sustenabil pentru zonele forestiere. Prin urmare, fermierii locali de munte, membrii FAMD, vor avea oportunitatea de a obtine produse certificate care pot fi vandute sub un brand unificat, adaugand un plus de valoare prin diversificare. Aceasta va conduce la un contro dinamic si la prevenirea exploatarii haotice a produselor nelemnoase.

 

Unitatea procesatoare va functiona sub administrarea FAMD si in interesul membrilor acesteia. In interiorul organizatiei va fi un numar de persoane calificate care vor fi implicate in procesarea materialului brut pus la dispozitie de membrii. Costurile procesarii vor avea in vedere toate cheltuielile de functionare, prin urmare un cost de procesare va fi stabilit de catre adunarea generala a federatiei.

 

Acest nou serviciu va creste veniturile fermierilor montani si in acelasi timp va intari legatura intre membrii si federatie. Energia verde va fi folosita pe toata durata procesului, pentru producerea electricitatii si a apei calde.

Copyright 2014 © Aroma Muntelui. All rights reserved