RO
EN
„Întreprinderea socială de procesare a fructelor de pădure folosind surse de energie regenerabilă şi nepoluantă”
Bune Practici
Presa locala - Monitorul de Dorna
24.03.2016
"Monitorul de Dorna" din 24.03.2016, descrie obiectivele, activitatile si rezultatele obtinute in cadrul proiectului „Întreprinderea socială de procesare a fructelor de pădure folosind surse de energie regenerabilă şi nepoluantă”.
Finalizarea proiectului "Întreprindere socială de procesare a fructelor de pădure folosind surse de energie regenerabilă şi nepoluantă"
18 martie 2016
Federaţia Agricultorilor de Munte Dorna (FAMD), împreună cu partenerii săi, Fundația OPENFIELDS (fostă Heifer Project pentru România) şi NIBIO (Norwegian Institute of Bioeconomy Researh), a anunțat finalizarea proiectului "Întreprindere socială de procesare a fructelor de pădure folosind surse de energie regenerabilă şi nepoluantă".
Anunțul a fost făcut în data de 18 Martie 2016, îm cadrul unei conferințe care a avut loc în Vatra Dornei, la sediul FAMD. Participanţii au vizitatunitatea de procesare pentru fructe de pădure, ciuperci şi plante, domeniul principal de activitate şi de investiţii al proiectului, unitate care își va continua funcționarea în vederea sprijinirii diversificării serviciilor Federaţiei Agricultorilor de Munte Dorna (FAMD) prin valorificarea resurselor naturale existente în zonă.
"Suntem mulțumiți că astăzi se încheie cu succes proiectul româno-norvegian în care FAMD a fost partenerul principal. Într-o economie locală care tinde să se blocheze, oferim oportunități de valorificare a produselor locale care au efecte pozitive asupra veniturilor localnicilor implicați și un efect benefic asupra sănătății și diversificării alimentației consumatorilor. În ceea ce privește independența energetică, cel mai dificil pas a fost depășirea birocrației prin care un ONG devine furnizor de energie, conectat la rețeaua națională de electricitate."
a declarat ing. Ioan Agapi, director FAMD.
"Proiectul *Întreprinderii sociale de procesare a fructelor de pădure folosind surse de energie regenerabilă şi nepoluantă*a atins câteva teme majore și sensibile legate de resursele locale, de mediu, având în același timp și o dimensiune socială. Partenerii norvegieni ne-au înlesnit implementarea unor bune practici și a know-how-ului Institutului Norvegian de Cercetare în bioeconomie-Nibio. Partenerii români au adaptat aceste informații la contextul și realitățile locale. Este important că unitatea de procesare a produselor montane nelemnoase funcționează cu energie verde, iar cei care doresc să desfășoare activități în domeniul valorificării acestora au modele de succes și ghiduri care să le călăuzească primii pași."
a declarat Dr. Ovidiu Spînu, Director Fundația OPENFIELDS
Dupa parcurgerea tuturor pasilor necesari, FAMD este producator de enegie verde! Februarie 2016
Pasii necesari obtinerii documentatiei de furnizare energie presupun:obtinerea avizului tehnic de racordare,contractul de racordare,conventia de exploatare, contractul de furnizare,acord de masurare,certificat de racordare.
Fiecare din aceste documente are in spate o serie de alte documente cum ar fi acte de proprietate, avize, certificat de urbanism, autorizatie de construire etc.
Instruire Liceul Tehnologic Iacobeni, Suceava
Februarie 2016
Ultima instruire a avut loc in 17 Februarie, la Liceul Tehnologic "Liviu Suhar" din Iacobeni, judeţul Suceava. Pe lângă valorificarea ciupercilor, a fructelor de pădure, a mugurilor de pin şi a produselor obţinute din acestea, elevii au fost interesaţi de posibilitatea de a îmbina drumeţiile prin natură şi fotografia, ca un serviciu ce poate fi oferit turiştilor din zonă.
Prezentarea proiectului „Întreprinderea socială de procesare a fructelor de pădure folosind surse de energie regenerabilă şi nepoluantă”
20 ianuarie 2016
În 20 Ianuarie 2016, la "Liceul Ion Luca" din Vatra Dornei, judeţul Suceava, elevii au participat cu mult interes la
prezentarea proiectului „Întreprinderea socială de procesare a fructelor de pădure folosind surse de energie regenerabilă şi nepoluantă”. Au avut loc discuţii libere pe marginea subiectului avantajelor capitalizării produselor nelemnoase.
Menţiune câştigată în cadrul Galei Ecotic
Decembrie 2015
La finele anului 2015, în cadrul galei Ecotic, proiectul: „Întreprindere socială de procesare a fructelor de pădure folosind surse de energie regenerabilă şi nepoluantă”, desfăşurat de Federaţia Agricultorilor de Munte "Dorna" împreună cu fundaţia Heifer România, a câştigat menţiunea la categoria ONG.
Schimb de vizita romano-norvegian
8 - 12 Decembrie 2015
În perioada 8-12 decembrie, reprezentaţi FAMD şi Heifer România au participat într-un un schimb de experienţă în Norvegia. Cu această ocazie, gazdele norvegiene, reprezentanţi ai institutului de cercetare NIBIO, au prilejuit vizitarea unor diverse ferme şi locuri de interes pentru participanţii români. Un alt rezultat pozitiv al acestui schimb de experienţă constă în cunoaşterea unor iniţiative antreprenoriale şi a unor modele potrivite implementării, şi în România.
Participanţii au avut un timp excelent, concluzia tuturor fiind că vizita a fost un succes.
Prezentarea proiectului si a avantajelor capitalizarii produselor nelemnoase elevilor de la Liceul Tehnologic din Dorna Candrenilor, judeţul Suceava
Elevii de la Liceul Tehnologic din Dorna Candrenilor, judeţul Suceava, au participat cu mult interes la prezentarea proiectului şi a avantajelor capitalizării produselor nelemnoase. În plus, aceştia au fost deosebit de interesaţi de explorarea resurselor nelemnoase ale pădurii într-un mod cât mai inovativ: obţinerea de produse din muguri de brad, ecoturismul îmbinat cu fotografia şi chiar crearea diverselor produse cosmetice pe baza de plante medicinale şi fructe de pădure.
Instruire Liceul Tehnologic Cimpulung Moldovenesc
Noiembrie-Decembrie 2015
Liceeni sunt bucurosi si dornici sa dobandeasca cunostinte despre avantajele capitalizarii produselor nelemnoase.
Instruire Liceul Tehnologic "Vasile Deac", Vatra Dornei
Noiembrie-Decembrie 2015
Liceeni de la sectia de silvicultura au pus numeroase intrebari fiind interesati sa afle informatii despre proiect si despre avantajele capitalizarii produselor nelemnoase.
Conferinta de comunicare a rezultatelor
25 Noiembrie 2015
Federatia Agricultorilor de Munte „Dorna" in parteneriat cu Fundatia Heifer Project pentru Romania si Innovation Norway au organizat la sediul FAMD, Str. Oborului, Nr. 11, Vatra Dornei conferinta de prezentare a rezultatelor proiectului „Intreprinderea sociala de procesare folosind surse de energie regenerabila si nepoluanta a fructelor de padure". Acest eveniment a avut ca obiectiv informarea participanţilor cu privire la rezultatele obtinute, dezbaterea situatiilor intalnite pe parcursul derularii proiectului si vizitatea spatiului de procesare.
Aroma muntelui prinde viata
25 noiembrie 2015
Federaţia Agricultorilor de Munte Dorna, împreună cu partenrul din proiect, Fundaţia Heifer România are bucuria să anunţe că pe data de 25 Noiembrie 2015, la sediul FAMD, a avut loc inaugurarea Unităţii de procesare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi a plantelor, folosind surse de energie regenerabilă şi nepoluantă.
Evenimentul a reunit mai mulţi participanţi din mediul ONG, din administraţia locală şi alţi parteneri ai federaţiei FAMD. Ne-am bucurat să avem împreună cu noi şi pe Prof. univ. dr. Radu Rey, preşedintele Forumului Montan din România.
Toţi participantii au avut posibilitatea să facă un tur al unităţii de procesare şi să guste sucul proaspăt de mere obţinut, purtând sigla "Aroma Muntelui."
Întreprinderea socială de procesare a fructelor de pădure folosind surse de energie regenerabilă şi nepoluantă.
Noiembrie 2015
Conferinta RNDR - Marketingul produselor montane - Actualitate si perspective
20 - 21 mai 2015
Stadii de pregatire, montaj panouri fotovoltaice
Aprilie 2015
Pregatirea spatiului de procesare
Aprilie 2015
Conferinta de deschidere a proiectului
8 decembrie 2014
Federatia Agricultorilor de Munte „Dorna" in parteneriat cu Fundatia Heifer Project pentru Romania si Innovation Norway au organizat la sediul FAMD, Str. Oborului, Nr. 11, Vatra Dornei deschiderea oficiala a proiectului „Intreprinderea sociala de procesare folosind surse de energie regenerabila si nepoluanta a fructelor de padure". Acest eveniment are ca obiectiv informarea participanţilor cu privire la derularea acestui proiect, prezentarea partenerilor implicaţi în program şi obiectivele proiectului.
Copyright 2014 © Aroma Muntelui. All rights reserved