RO

EN

„Întreprinderea socială de procesare a fructelor de pădure folosind surse de energie regenerabilă şi nepoluantă”

Bune Practici

 • Presa locala - Monitorul de Dorna

  24.03.2016

  "Monitorul de Dorna" din 24.03.2016, descrie obiectivele, activitatile si rezultatele obtinute in cadrul proiectului „Întreprinderea socială de procesare a fructelor de pădure folosind surse de energie regenerabilă şi nepoluantă”.

  CITESTE ARTICOLUL >>

 • Finalizarea proiectului "Întreprindere socială de procesare a fructelor de pădure folosind surse de energie regenerabilă şi nepoluantă"

  18 martie 2016

  Federaţia Agricultorilor de Munte Dorna (FAMD), împreună cu partenerii săi, Fundația OPENFIELDS (fostă Heifer Project pentru România) şi NIBIO (Norwegian Institute of Bioeconomy Researh), a anunțat finalizarea proiectului "Întreprindere socială de procesare a fructelor de pădure folosind surse de energie regenerabilă şi nepoluantă".

   

  Anunțul a fost făcut în data de 18 Martie 2016, îm cadrul unei conferințe care a avut loc în Vatra Dornei, la sediul FAMD. Participanţii au vizitatunitatea de procesare pentru fructe de pădure, ciuperci şi plante, domeniul principal de activitate şi de investiţii al proiectului, unitate care își va continua funcționarea în vederea sprijinirii diversificării serviciilor Federaţiei Agricultorilor de Munte Dorna (FAMD) prin valorificarea resurselor naturale existente în zonă.

   

  "Suntem mulțumiți că astăzi se încheie cu succes proiectul româno-norvegian în care FAMD a fost partenerul principal. Într-o economie locală care tinde să se blocheze, oferim oportunități de valorificare a produselor locale care au efecte pozitive asupra veniturilor localnicilor implicați și un efect benefic asupra sănătății și diversificării alimentației consumatorilor. În ceea ce privește independența energetică, cel mai dificil pas a fost depășirea birocrației prin care un ONG devine furnizor de energie, conectat la rețeaua națională de electricitate."

  a declarat ing. Ioan Agapi, director FAMD.

   

  "Proiectul *Întreprinderii sociale de procesare a fructelor de pădure folosind surse de energie regenerabilă şi nepoluantă*a atins câteva teme majore și sensibile legate de resursele locale, de mediu, având în același timp și o dimensiune socială. Partenerii norvegieni ne-au înlesnit implementarea unor bune practici și a know-how-ului Institutului Norvegian de Cercetare în bioeconomie-Nibio. Partenerii români au adaptat aceste informații la contextul și realitățile locale. Este important că unitatea de procesare a produselor montane nelemnoase funcționează cu energie verde, iar cei care doresc să desfășoare activități în domeniul valorificării acestora au modele de succes și ghiduri care să le călăuzească primii pași."

   a declarat Dr. Ovidiu Spînu, Director Fundația OPENFIELDS

 • Dupa parcurgerea tuturor pasilor necesari, FAMD este producator de enegie verde! Februarie 2016

  Pasii necesari obtinerii documentatiei de furnizare energie presupun:obtinerea avizului tehnic de racordare,contractul de racordare,conventia de exploatare, contractul de furnizare,acord de masurare,certificat de racordare.

  Fiecare din aceste documente are in spate o serie de alte documente cum ar fi acte de proprietate, avize, certificat de urbanism, autorizatie de construire etc.

 • Instruire Liceul Tehnologic Iacobeni, Suceava

  Februarie 2016

  Ultima instruire a avut loc in 17 Februarie, la Liceul Tehnologic "Liviu Suhar" din Iacobeni, judeţul Suceava. Pe lângă valorificarea ciupercilor, a fructelor de pădure, a mugurilor de pin şi a produselor obţinute din acestea, elevii au fost interesaţi de posibilitatea de a îmbina drumeţiile prin natură şi fotografia, ca un serviciu ce poate fi oferit turiştilor din zonă.

 • Prezentarea proiectului „Întreprinderea socială de procesare a fructelor de pădure folosind surse de energie regenerabilă şi nepoluantă”

  20 ianuarie 2016

  În 20 Ianuarie 2016, la "Liceul Ion Luca" din Vatra Dornei,  judeţul Suceava, elevii au participat cu mult interes la

  prezentarea proiectului „Întreprinderea socială de procesare a  fructelor de pădure folosind surse de energie regenerabilă şi  nepoluantă”. Au avut loc discuţii libere pe marginea subiectului  avantajelor capitalizării produselor nelemnoase.

 • Menţiune câştigată în cadrul Galei Ecotic

  Decembrie 2015

  La finele anului 2015, în cadrul galei Ecotic, proiectul: „Întreprindere socială de procesare a fructelor de pădure folosind surse de energie regenerabilă şi nepoluantă”, desfăşurat de Federaţia Agricultorilor de Munte "Dorna" împreună cu fundaţia Heifer România, a câştigat menţiunea la categoria ONG.

 • Schimb de vizita romano-norvegian

  8 - 12 Decembrie 2015

  În perioada 8-12 decembrie, reprezentaţi  FAMD şi Heifer România au participat într-un un schimb de experienţă în Norvegia. Cu această ocazie, gazdele norvegiene, reprezentanţi ai institutului de cercetare NIBIO, au prilejuit vizitarea unor diverse ferme şi locuri de interes pentru participanţii români. Un alt rezultat pozitiv al acestui schimb de experienţă constă în cunoaşterea unor iniţiative antreprenoriale şi a unor modele potrivite implementării, şi în România.

  Participanţii au avut un timp excelent, concluzia tuturor fiind că vizita a fost un succes.

 • Prezentarea proiectului si a avantajelor capitalizarii produselor nelemnoase elevilor de  la Liceul Tehnologic din Dorna Candrenilor, judeţul Suceava

  Elevii de la Liceul Tehnologic din Dorna Candrenilor, judeţul Suceava, au participat cu mult interes la prezentarea proiectului şi a avantajelor capitalizării produselor nelemnoase. În plus, aceştia au fost deosebit de interesaţi de explorarea resurselor nelemnoase ale pădurii într-un mod cât mai inovativ: obţinerea de produse din muguri de brad, ecoturismul îmbinat cu fotografia şi chiar crearea diverselor produse cosmetice pe baza de plante medicinale şi fructe de pădure.

 • Instruire Liceul Tehnologic Cimpulung Moldovenesc

  Noiembrie-Decembrie 2015

  Liceeni sunt bucurosi si dornici sa dobandeasca cunostinte despre avantajele capitalizarii produselor  nelemnoase.

 • Instruire Liceul Tehnologic "Vasile Deac", Vatra Dornei

  Noiembrie-Decembrie 2015

  Liceeni de la sectia de silvicultura au pus numeroase intrebari fiind interesati sa afle informatii despre proiect si despre avantajele capitalizarii produselor nelemnoase.

 • Conferinta de comunicare a rezultatelor

  25 Noiembrie 2015

  Federatia Agricultorilor de Munte „Dorna" in parteneriat  cu Fundatia Heifer Project pentru Romania si Innovation Norway au organizat  la sediul FAMD, Str. Oborului, Nr. 11, Vatra Dornei conferinta de prezentare a rezultatelor  proiectului „Intreprinderea sociala de procesare folosind surse de energie regenerabila si nepoluanta a fructelor de padure". Acest eveniment a avut ca obiectiv informarea participanţilor cu privire la rezultatele obtinute, dezbaterea situatiilor intalnite pe parcursul derularii proiectului si vizitatea spatiului de procesare.

 • Aroma muntelui prinde viata

  25 noiembrie 2015

  Federaţia Agricultorilor de Munte Dorna, împreună cu partenrul din proiect, Fundaţia Heifer România are bucuria să anunţe că pe data de 25 Noiembrie 2015, la sediul FAMD, a avut loc inaugurarea Unităţii de procesare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi a plantelor, folosind surse de energie regenerabilă şi nepoluantă.

  Evenimentul a reunit mai mulţi participanţi din mediul ONG, din administraţia locală şi alţi parteneri ai federaţiei FAMD. Ne-am bucurat să avem împreună cu noi şi pe Prof. univ. dr. Radu Rey, preşedintele Forumului Montan din România.

  Toţi participantii au avut posibilitatea să facă un tur al unităţii de procesare şi să guste sucul proaspăt de mere obţinut, purtând sigla "Aroma Muntelui."

 • Întreprinderea socială de procesare a fructelor de pădure folosind surse de energie regenerabilă şi nepoluantă.

  Noiembrie 2015

   

 • Conferinta RNDR - Marketingul produselor montane - Actualitate si perspective

  20 - 21 mai 2015

   

 • Stadii de pregatire, montaj panouri fotovoltaice

  Aprilie 2015

 • Pregatirea spatiului de procesare

  Aprilie 2015

 • Conferinta de deschidere a proiectului

  8 decembrie 2014

  Federatia Agricultorilor de Munte „Dorna" in parteneriat  cu Fundatia Heifer Project pentru Romania si Innovation Norway au organizat  la sediul FAMD, Str. Oborului, Nr. 11, Vatra Dornei deschiderea oficiala a proiectului „Intreprinderea sociala de procesare folosind surse de energie regenerabila si nepoluanta a fructelor de padure". Acest eveniment are ca obiectiv informarea participanţilor cu privire la derularea acestui proiect, prezentarea partenerilor implicaţi în program şi obiectivele proiectului.

Copyright 2014 © Aroma Muntelui. All rights reserved